ODYWIANIE
Oglnie rzecz biorc, naley bardzo
uwaa na jedzenie, poniewa tamtejsze warunki higieniczne, delikatnie
mowic, s kiepskie a brak wody i wysokie temperatury potguj to zjawisko.
Sklepw jest niewiele, ale za to s bazary, na ktrych mona kupi prawie
wszystko. Przy zakupach na bazarach trzeba zwraca uwag na termin przydatnoci
do spoycia produktw. Na jednym z bazarw, kobieta u ktrej kupowalimy
puszk koncentratu pomidorowego, nie widziaa problemu w tym, e termin
przydatnoci do sporzycia minl p roku temu!!! Wszdzie w miastach mona
kupi Cole i "wymczone" upaem Snickersy. Z jedzeniem ciepych posikwv
jest generalnie kiepsko. Kirgizi to nard pasterzy i koczownikw, wic
ich kuchnia jest bardzo prosta oparta na: baraninie, chlebie, kumysie,
i przetworach mlecznych, ktre nale zreszt do najlepszych na wiecie.
O ile spoywanie twarogu, kefiru czy mietany uwaabym za bezpieczne i
podane [niestety nie wszyscy Kirgizi maj krowy], to odradzabym picie
kumyzu [sfermentowane kobyle mleko] narodowego napoju Kirgizw, ktry jest
nie do wipicia dla normalnie odywiajcego sie europejczyka. Herbata, rwnie
narodowy napj, jest do wypicia i smakuje wybornie, zwaszcza jak jest
przygotowana w samowarze. Kirgizi nie pij duo alkoholu. Jedzenie przygotowywane
w hotelach jest bardziej cywilizowane.
Osoby o wraliwych odkach musz
przygotowa sie na problemy. O ile to moliwe naley unika jedzenia w
przydronych barach. Proponuje zabra duo wegla i inne mocne rodki przeciw
biegunkom i zatruciom pokarmowym jak np nifuroksazyd. My przez cay wyjazd
mielimy problemy z odkami, chocia staralimy si dba o czysto,
a nawet filtrowalimy wod MSR-em.
nawigacja('tienshan98_mapy','tienshan98_tubylcy'); ?>
|
|