|
|
Ratcurry
Ratcurry to odmiana curry, czyli orientalna mieszanka przypraw, którą również nazywają masala lub garam masala. Nazwa przyprawy jest wymyślona (zgodnie z kołorowerową tradycją), a więc szukanie jej w literaturze, bądź Internecie, to zajęcie równie efektywne jak rozmowa z własnym odbiciem w lustrze (czyli można, ale bez efektu). Przepis pochodzi ze Sri Lanki, ale w Polsce przyprawa smakuje równie dobrze jak na wyspie Cejlon. Ratcurry stosuj zarówno do mięs jak i warzyw. Zawsze gotuj lub smaż, nie używaj na zimno. PrzyrządzanieSkładniki, wymienione wyżej, należy zmieszać i prażyć przez minutę na suchej patelni aż lekko zciemnieją. Ziarenka lubią podskakiwać, a więc wygodnie jest używać pokrywkę. Następnie trzeba mieszankę zmielić w moździerzu. Koniec. UwagiGdy po jakimś czasie okaże się, że Ratcurry smakuje i nie można się już bez niego (niej?) obejść, należy zakupić młynek do kawy, który przejmie obowiązki moździerza. Mielenie w młynku daje podobny rezultat i pozwala w krótkim czasie uzyskać „masowy” efekt. Ale UWAGA: młynek należy bezwzględnie opisać flamastrem niezmywalnym jako „Młynek do przypraw” i w żadnym przypadku nie używać go do mielenia kawy. Młynek raz „zepsuty” kawą nie da się naprawić. Przyprawy mają to do siebie, że po czasie wietrzeją. Podobnie rzecz się ma z Ratcurry. Jeśli ktoś się decyduje na mielenie w większych ilościach, to powinien to robić z myślą o częstym używaniu (szybkim zużywaniu) Ratcurry, a nie o robieniu zapasów „na lata”. Jeszcze słowo o tajemniczej przyprawie ZIRA. Zira, nazywana również ajowan, to roślina spokrewniona z cuminem, czyli kminem rzymskim. Można ją z łatwością nabyć na Bliskim i Środkowym Wschodzie. W naszych okolicach zirę najbardziej przypomina kminek.
| |||||||||||||||||||||||||||
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i publikowanie tylko na zasadach określionych przez redakcję Koła Roweru >>zobacz. strona główna | index |