Strona G��wna
Szukaj:   
abc     o nas     login
Wzmocnij POWER - wyjd¼ na rower

Dhal - soczewica z przyprawami i ananasem

Smaczek

Nim wjechaliśmy na Khardung-La
Pyszny DHAL jedliśmy co dnia

Stopieñ trudności:


Wstęp
Soczewica z przyprawami, to bardzo popularna w Indiach potrawa zwana tam DHAL (czyt. [dal]) , tu w wersji w wersji nieco zmodyfikowanej bo z ... ananasem. Potrawa bardzo prosta do wykonania, smaczna, zdrowa i pożywna.





Składniki - porcja na 8 osób
  • 1 kg zielonej soczewicy
  • 16 średnich pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 ananasy lub 4 puszki ananasa (syrop wypijamy, ananasa zostawiamy)
  • 5 gożdzików
  • 4 ziarna czarnego kardamonu
  • kawałek laski cynamonowej
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • ostra mielona papryka
  • mięta otarta (lub 2 torebki herbaty miętowej)
  • kolendra - mielone ziarna
  • mielony kumin (kmin rzymski, jeera seeds, nie mylić z kminkiem)
  • czosnek
  • natka pietruszki lub liście kolendry
  • lisć laurowy

Akesoria
Garnek, łyżka, ognisko, menażki na ugotowaną soczewicę

Czas przygotowania
Ok 1,5 godziny

Przyrządzanie

W garze gotujemy wodę i wrzucamy soczewicę. Gotujemy około 45 minut aż stanie się prawie miękka. Musi być lekko al'dente - do pogryzienia ale nie zupełnie rozgotowana gdyż będziemy ją jeszcze dogotowywać po dodaniu reszty składników. W razie potrzeby podczas gotowania dolewamy wody. Po ugotowaniu wodę odsączamy a soczewicę przekładamy do menażek - musi poczekać na resztę składników.

Do gara wlewamy oliwę z oliwek (lub inny olej np słonecznikowy) rozgrzewamy i wrzucamy goździki, cynamon i kardamon. Chwilę prażymy i dodajemy cebulę. Smażymy aż się cała zeszkli mieszając od czasu do czasu żeby sie nie przypaliła. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz przyprawy - kolendrę, kumin, pieprz, paprykę, sól, curry i miętę oraz liści laurowe. Nie należy żałować - minimum po dwie solidne łyżki każdej z przypraw, tylko soli i ostrej papryki nieco mniej - dosolić i doostrzyć do smaku można na koñcu w zależności od gustu.

Mieszamy wszystko aż pomidory sie rozmemłają i razem z przyprawami stworzą jednolitą paćkę. Do tej paćki wrzucamy ugotowaną uprzednio soczewicę oraz obrane i pokrojone w kostkę ananasy oraz kilka pokrojonych ząbków czosnku. Dolewamy wody i całość gotujemy jeszcze około pół godziny. Na koniec całość przyozdobić można natką pietruszki lub kolendry.


W wersji "klasycznej" ananasa zastąpić można ziemniakami. Wtedy pokrojone w kostkę ziemniaki dodajemy do całości i gotujemy aż zmiękną.

Skomentuj >>

Najnowszy dodatek na stronie~kot001
Przepis wygląda super. - WYpróbuję go niebawem - chyba jednak najpierw PRZED wyprawą. Przy okazji: 1. Gratulacje - to najlepsza i najbardziej pr ... [dalej]2007-08-30 21:08
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i publikowanie tylko na zasadach
określionych przez redakcję Koła Roweru >>zobacz.
strona główna |  index

0.02212 sek.  optima cennik