Kuchnia
Jeść trzeba! W trasie też! Dział ten jest przeznaczony dla tych wszystkich, którzy nie boją się: ognia, żaru, dymu, perspektywy wożenia na rowerze kociołka, siekierki itp. To dział dla lubiących poeksperymentować smakoszy, dla których przyrządzenie i spożywanie posiłku, to nie tylko zabieg mający utrzymać ich przy życiu przez następne kilka godzin (czytaj: pozwalający przejechać kolejne kilometry), ale i frajda dostarczająca radości i satysfakcji. Gorąco namawiamy do wspólnej kuchni, gdyż radość wspólnego rowerowania połączona z radością wspólnego gotowania (a przede wszystkim jedzenia) to radość absolutna!
Jeśli nie boisz się trudu przygotowania czegoś więcej niż kanapki, czy „chiñskiej zupki” po całodziennym pedałowaniu, to zapraszamy do lektury, a jeśli uważasz, że czytanie przepisów i gotowanie to strata czasu, to znajdź kogoś, kto tak nie uważa i pokaż mu nasze przepisy.
Wszystkie przepisy zostały napisane na podstawie własnych doświadczeñ, jakie były udziałem naszych wyjazdów. Każde danie „da się” przyrządzić w warunkach biwakowych w trakcie rowerowej włóczęgi, choć czasami wymaga to poświęcenia i uporu.
Przyjęliśmy pięciostopniową (pięciogwiazdkową) skalę oceny stopnia trudności przygotowania dania. Nasza ocena jest oczywiście subiektywna, nie należy dramatyzować gdy danie ma pięć gwiazdek, ale z optymizmem uwierzyć w swoje możliwości, bo przecież „nie święci garnki lepią”.
Naszym potrawom nadajemy swoiste nazwy, które powstają pod wpływem impulsu związanego z miejscem, wydarzeniem, sytuacją itp. i nie zawsze są zrozumiałe – prosimy o dystans i wyrozumiałość.
Bakłażan na gaciach
smakuje wyśmienicie jako dodatek do ryżu z mięsem i innymi warzywami, ale może być również spożywany jako danie główne, choćby i z samym chlebem. Gdy Zefirek Żartowniś uniemożliwia normalne zapalenie palnika (tak było nad Morzem Azowskim w lipcu 2012), wtedy należy skonstruować osłonę z tego, co jest pod ręką - i tu „wkraczają” gacie.
2012 © Radek Jędrzejczak
Suchy Bośniak
Suszone mięso posiada wartości odżywcze mięsa świeżego, jest lżejsze, zajmuje mniej miejsca i nie psuje się. Jednym słowem nadaje się idealnie do zabrania na dalszą wyprawę rowerową, zwłaszcza tam, gdzie nie na każdym rogu stoi sympatyczny kelner z kartą dañ w dłoni. Poza tym suszone mięso ma jedną oczywistą zaletę – daje się przyrządzić w trasie.
2008 © Radek Jędrzejczak
Dhal
Soczewica z przyprawami, to bardzo popularna w Indiach potrawa zwana tam DHAL (czyt. [dal]) , tu w wersji w wersji nieco zmodyfikowanej bo z ... ananasem. Potrawa bardzo prosta do wykonania, smaczna, zdrowa i pożywna.
2007 © Piotrek Piłaciñski
Kcherzina Żiżig
Kcherzina Żiżig to potrawa prosta, pożywna i kaloryczna, rodem z tradycyjnej kuchni czeczeñskiej. Przypomina trochę nasz polski gulasz.
2007 © Radek Jędrzejczak
Szaszłyk Czołgisty
Porządny szaszłyk, to SAMO mięso. Nadziewanie na szpikulce CZEGOKOLWIEK, jak cebuli, owoców, słoniny, kiełbasy itp. oraz wrzucanie na ruszt bez zamarynowania (lub o zgrozo, smażenie na tłuszczu) to brak szacunku dla osoby częstowanej. Najsmaczniejszy, no i oczywiście najmniej zdrowy (bo tłusty), jest szaszłyk z baraniny.
2006 © Radek Jędrzejczak
Pilaw Akrama
Pilaw to wschodnia potrawa z ryżu z mięsem i jarzynami popularna na Bliskim i Środkowym Wschodzie. Spośród wielu odmian pilawu najsłynniejsze są pilawy uzbeckie. Do przyrządzenia pilawu niezbędny jest specjalny kocioł (żeliwny, miedziany, aluminiowy) o kulistym dnie. Pilaw w takich naczyniach nie przypala się i są one wygodne.
2006 © Radek Jędrzejczak
Zupa Huang Ho
To najłatwiejsze w przygotowaniu danie dla ambitnego kołorowerzysty. Aby ugotować zupę Huang Ho, należy podsmażyć w menażce boczek, następnie zalać go wodą, wodę zagotować i wrzucać do wrzątku w odpowiedniej kolejności wszystko co jest pod ręką i czemu zdrowy rozsądek nie zabrania tam się znaleźć.
2006 © Radek Jędrzejczak
Gar Rozmaitości
To danie proste w przygotowaniu tyle, że żmudne. Wkładaj do gara po kolei wszystkie składniki w kolejności od tych, które gotują się najdłużej, do tych o najkrótszym czasie gotowania, a za 1,5 godziny będziesz z całą kołorowerową kompaniją smacznie jadł. Nie dopuszczaj do gwałtownego gotowania, niech się raczej dusi niż wrze.
2006 © Radek Jędrzejczak
Ratcurry
Ratcurry to odmiana curry, czyli orientalna mieszanka przypraw, którą również nazywają masala lub garam masala. Przepis pochodzi ze Sri Lanki, ale w Polsce przyprawa smakuje równie dobrze jak na wyspie Cejlon.
2007 © Radek Jędrzejczak