Strona G��wna
Szukaj:   
abc     o nas     login
Wzmocnij POWER - wyjd¼ na rower

Jeśli podoba Ci się ta strona, zagłosuj na nas.

Wyprawy Rowerowe
z powrotem strona główna do góry

Gar Rozmaitości

Smaczek
Masz nieprzyjaciela
Kup mu hamburgera,
A dla szczególnych gości
Zrób Gar Rozmaitości.
Stopieñ trudności:

Składniki (dla 6 osób)
  • Wołowina 0,25 kg
  • Żeberka wieprzowe 0,75 kg
  • Ziemniaki 1 kg
  • Marchew 2 szt.
  • Cebula duża 3 szt.
  • Bakłażan 1 mały
  • Kapusta pekiñska 0,5 małej
  • Papryka słodka czerwona 1 szt.
  • Papryka słodka zielona 1 szt.
  • Pieczarki 2 garście
  • Przecier pomidorowy 0,5 l
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej 100 ml
  • Vegeta 1 płaska łyżka
  • Pasta curry (hot) 1 płaska łyżka
  • Czerwony, ostry pieprz 1 łyżeczka
  • Czarny pieprz 1 łyżeczka
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Liść laurowy 4 szt.
  • Przyprawy ziołowe 1 czubata łyżka (bazylia, majeranek, oregano, cząber itp.)
  • Sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • Kostka rosołowa 1 szt.
Akcesoria
  • Garnek 5 l z grubymi ściankami (kazan – patrz Pilaw Akrama )
  • Duża łycha do mieszania
  • Duża szmatka lub dwie małe (do chwytania gorącego gara)
  • Siekiera*
Czas
  • Przygotowanie składników ok. 30 min.
  • Przygotowanie ognia ok. 30 min.
  • Gotowanie ok. 1,5 godz.

* nie są niezbędne - można zrezygnować

Wstęp

Gar Rozmaitości to danie proste w przygotowaniu tyle, że żmudne. Wkładaj do gara po kolei wszystkie składniki w kolejności od tych, które gotują się najdłużej, do tych o najkrótszym czasie gotowania, a za 1,5 godziny będziesz z całą kołorowerową kompaniją smacznie jadł. Nie dopuszczaj do gwałtownego gotowania, niech się raczej dusi niż wrze, co jakiś czas zamieszaj, bij po łapach podjadaczy, nie dolewaj wody, ona już tam jest (w warzywach i w przecierze pomidorowym).

Przygotowanie produktów

Lepiej przed niż w trakcie. Mając zawczasu przygotowane produkty tzn. poobierane, wymyte, pokrojone można się potem, w trakcie gotowania, skupić na ciekawszych czynnościach jak: obserwacja rozgwieżdżonego nieba, filozoficzne dysputy z kompaniją, byczenie się z tępym wyrazem twarzy w pozycji „Dyl Sowizdrzał” itp. Podczas przygotowywania w pośpiechu składników na bieżąco, już w czasie gotowania, pot kapiący z czoła do gara może spowodować, że danie będzie za słone – dlatego polecam pierwszy sposób.

Wołowinę kroimy w kawałki wielkości pudełka od zapałek, żeberka wieprzowe „po dwa”. Cebulę kroimy w grubą słomkę, bakłażan w plasterki grubości 1 cm, plasterki o większej średnicy na pół. Ziemniaki jak bakłażan. Kapustę pekiñską w poprzek co 3 cm, pieczarki wzdłuż nóżki na pół, papryki w słomkę 1 cm, marchew w plasterki 3 mm, czosnek w drobne plastereczki.

Gotujemy

Gar ustawiamy w stabilnej pozycji na średnim ogniu, czekamy aż się wyparzy, wlewamy olej. Gdy olej się rozgrzeje, wrzucamy wołowinę. Po obsmażeniu dodajemy cebulę. Mieszając co chwilę gotujemy przez 20 minut. Dodajemy żeberka wieprzowe, mieszając gotujemy 10 minut. Dodajemy pieprz czarny i ostry czerwony, przyprawy ziołowe, kostkę rosołową, liść laurowy, cukier, sos sojowy i wlewamy przecier pomidorowy. Dusimy pod pokrywą na średnim ogniu aż się zagotuje przecier. Dodajemy ziemniaki, a następnie w kilkuminutowych odstępach: marchewkę, pieczarki, kolorową paprykę, bakłażan i kapustę pekiñską. Teraz kolej na czosnek, pastę curry i vegetę. Gdy wszystkie składniki znajdują się już w garze, dusimy pod pokrywą utrzymując stan lekkiego wrzenia/bulgotania, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Łączny czas gotowania powinien wynieść około 1,5 godziny.

Jemy

Rozmaitości z gara jemy łyżeczką, zagryzamy chlebem. Menażkę wycieramy do sucha ostatnią kromką chleba, co nie zwalnia z umycia menażki wodą z detergentem.

Smacznego!

Skomentuj >>

dobre~gigi
Oj smakowało!!! Zresztą wszystkie Twoje dania są pyszne.2007-01-20 12:11
coz mozemy powiedziec, warto pochwalic...~mrówka
Próbowaliśmy ugotwac gar rozmaitości, ale pewnie nie dorowna w smaku orginalowi. Super pomysly, doskonale dania!!! czekamy na dalsze przepisy2007-01-20 12:07
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i publikowanie tylko na zasadach
określionych przez redakcję Koła Roweru >>zobacz.
strona główna |  index

0.04029 sek.  optima cennik