Strona G��wna
Szukaj:   
abc     o nas     login
Wzmocnij POWER - wyjd¼ na rower

Bakłażan na gaciach

Smaczek

Choć nazwa dania niezbyt jest ciekawa,
To smaczna i zdrowa jest ta potrawa.
Ci, co bakłażana na gaciach jedli,
Wąsem ruszali i się nie zawiedli.

Stopień trudności

Składniki

  • bakłażan - 1 duży
  • marchewka - 1 duża
  • cebula - 1 średnia
  • papryka słodka czerwona - 1 mała
  • papryka ostra chilli - 1 szt.
  • czosnek - 1/2 dużej główki lub cała mała
  • masło - ¼ kostki
  • sos sojowy ciemny - 50 ml
  • olej sezamowy - 30 ml
  • oliwa/olej - 50 ml
  • sól - 1 garść

Akcesoria

  • Wok + standardowy zestaw menażek
  • łyżka, nóż, deseczka
  • palnik
  • gacie
  • kilka cegieł
  • guma do bagażnika

Czas

  • przygotowanie składników 20 min.
  • smażenie 15 min.

Wstęp

„Bakłażan na gaciach” smakuje wyśmienicie jako dodatek do ryżu z mięsem i innymi warzywami, ale może być również spożywany jako danie główne, choćby i z samym chlebem. Gdy Zefirek Żartowniś uniemożliwia normalne zapalenie palnika (tak było nad Morzem Azowskim w lipcu 2012), wtedy należy skonstruować osłonę z tego, co jest pod ręką - i tu „wkraczają” gacie. Gacie wydaje główny kucharz lub kuchcik, czyli pomocnik kucharza. Konstrukcja na zdjęciu.

Przygotowanie składników

Składniki należy przygotować zawczasu, bowiem czynności podczas smażenia będą wykonywane szybko, jedna po drugiej, w sposób uniemożliwiający obieranie i krojenie w międzyczasie.

Zawsze zaczynamy od bakłażana.
Bakłażan należy pokroić w talarki 5 mm, następnie talarki w paski 5 mm. Całość posypać garścią soli, zamieszać i odstawić do zmięknięcia i puszczenia soków. Marchewkę pokroić w jak najcieńszą słomkę o długości 5 cm, dowolną techniką. Cebulę przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę na półplasterki wzdłużne. Paprykę słodką pokroić wzdłuż w słomkę (pestki wyrzucić). Papryczkę chilli - w cienkie plasterki. Czosnek obrać, dokładnie zmiażdżyć i rozetrzeć.

Sprzęt

Bakłażana na gaciach najłatwiej przyrządzić w woku. Jeśli go nie ma, trzeba radzić sobie z menażkami, wówczas czas przyrządzania się wydłuży, niektóre czynności, być może, trzeba będzie wykonywać na raty i będą potrzebne dwa zestawy menażek.

Gotowanie

A właściwie smażenie…

Do woka wlewamy połowę oliwy, podgrzewamy chwilę, dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu mieszając do zrumienienia. Cebulę wyjmujemy pozostawiając w woku oliwę. Dolewamy resztę oliwy oraz olej sezamowy. Podsmażamy chwilę papryczkę chilli, dodajemy marchewkę i smażymy mieszając około pół minuty. Dodajemy słodką paprykę, smażymy 1 minutę.

W tym czasie kuchcik płucze porządnie 3 razy bakłażana za każdym razem solidnie go wyciskając (płukanie bakłażana staramy się wykonać jak najpóźniej, aby czas jego przebywania w soli był jak najdłuższy).

Do zawartości woka dokładamy bakłażana, podsmażamy mieszając chwilę, dolewamy sos sojowy i dalej smażymy mieszając przez około 5 minut. Ostatni, arcyciekawy chwyt, łatwym zabiegiem potęgujący walory smakowe dania, polega na dodaniu masła, a następnie roztartego czosnku w momencie, gdy masło się rozpuści.

Teraz należy klika razy zamieszać i danie gotowe.

Smacznego!

Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i publikowanie tylko na zasadach
określionych przez redakcję Koła Roweru >>zobacz.
strona główna |  index

0.01697 sek.  optima cennik