|
|
Bakłażan na gaciachSmaczek
Choć nazwa dania niezbyt jest ciekawa,
Stopień trudności
Składniki
Akcesoria
Czas
Wstęp„Bakłażan na gaciach” smakuje wyśmienicie jako dodatek do ryżu z mięsem i innymi warzywami, ale może być również spożywany jako danie główne, choćby i z samym chlebem. Gdy Zefirek Żartowniś uniemożliwia normalne zapalenie palnika (tak było nad Morzem Azowskim w lipcu 2012), wtedy należy skonstruować osłonę z tego, co jest pod ręką - i tu „wkraczają” gacie. Gacie wydaje główny kucharz lub kuchcik, czyli pomocnik kucharza. Konstrukcja na zdjęciu. Przygotowanie składnikówSkładniki należy przygotować zawczasu, bowiem czynności podczas smażenia będą wykonywane szybko, jedna po drugiej, w sposób uniemożliwiający obieranie i krojenie w międzyczasie. Zawsze zaczynamy od bakłażana. SprzętBakłażana na gaciach najłatwiej przyrządzić w woku. Jeśli go nie ma, trzeba radzić sobie z menażkami, wówczas czas przyrządzania się wydłuży, niektóre czynności, być może, trzeba będzie wykonywać na raty i będą potrzebne dwa zestawy menażek. GotowanieA właściwie smażenie…Do woka wlewamy połowę oliwy, podgrzewamy chwilę, dodajemy cebulę i smażymy na dużym ogniu mieszając do zrumienienia. Cebulę wyjmujemy pozostawiając w woku oliwę. Dolewamy resztę oliwy oraz olej sezamowy. Podsmażamy chwilę papryczkę chilli, dodajemy marchewkę i smażymy mieszając około pół minuty. Dodajemy słodką paprykę, smażymy 1 minutę. W tym czasie kuchcik płucze porządnie 3 razy bakłażana za każdym razem solidnie go wyciskając (płukanie bakłażana staramy się wykonać jak najpóźniej, aby czas jego przebywania w soli był jak najdłuższy). Do zawartości woka dokładamy bakłażana, podsmażamy mieszając chwilę, dolewamy sos sojowy i dalej smażymy mieszając przez około 5 minut. Ostatni, arcyciekawy chwyt, łatwym zabiegiem potęgujący walory smakowe dania, polega na dodaniu masła, a następnie roztartego czosnku w momencie, gdy masło się rozpuści. Teraz należy klika razy zamieszać i danie gotowe. Smacznego! | ||||
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i publikowanie tylko na zasadach określionych przez redakcję Koła Roweru >>zobacz. strona główna | index |